پردازش ابری 

پردازش ابری را قادر می‌سازد تا از زیرساخت‌ها و برنامه‌های کاربردی از طریق اینترنت، بدون نصب و نگهداری آن‌ها در انواع فضاهای ذخیره‌سازی استفاده کنند. پردازش یا همان رانش ابری به زبان ساده یک اصطلاح کلی برای هر چیزی است که شامل ارائه خدمات میزبانی شده از طریق اینترنت است. خدمات Cloud Computing را می‌توان به سه دسته زیرساخت به عنوان سرویس (Iaas)، پلتفرم به عنوان سرویس (Paas) و نرم‌افزار به عنوان سرویس (Saas) تقسیم کرد. در ادامه به توضیح مختصری در مورد هر یک این دسته‌ها می‌پردازیم.

cloude computing

انواع سرویس‌های پردازشگرهای ابری

در ادامه به توضیح مختصری در مورد انواع سرویس‌های پردازشگرهای ابری برای آشنایی هرچه بیشتر شما مخاطبان گرامی این صفحه می‌پردازیم.

SaaS (نرم افزار به عنوان سرویس)

SaaS یک مدل توزیع است که برنامه‌های نرم افزاری را از طریق اینترنت ارائه می‌دهد. این برنامه‌ها را اغلب وب سرویس‌ می‌نامند . کاربران می‌توانند از هر مکانی با استفاده از رایانه یا دستگاه تلفن همراهی که به اینترنت متصل است به برنامه‌ها و خدمات SaaS دسترسی داشته باشند. در مدل SaaS، کاربران به نرم افزارهای کاربردی و پایگاه‌های داده دسترسی پیدا می‌کنند که یکی از نمونه‌های رایج برنامه SaaS مایکروسافت 365 برای بهره‌وری و خدمات ایمیل است.

IaaS (زیرساخت به عنوان سرویس)

ارائه دهندگان IaaS، مانند خدمات وب آمازون (AWS)، یک نمونه سرور مجازی و فضای ذخیره سازی، و همچنین رابط‌های برنامه نویسی برنامه (API) را ارائه می‌دهند که به کاربران اجازه می‌دهد بارهای کاری را به یک ماشین مجازی (VM) منتقل کنند. کاربران ظرفیت ذخیره سازی اختصاص داده شده دارند و می‌توانند به صورت دلخواه VM و فضای ذخیره سازی را راه اندازی، توقف، دسترسی و پیکربندی کنند. ارائه دهندگان IaaS نمونه‌های کوچک، متوسط، بزرگ، فوق العاده بزرگ و بهینه سازی شده با حافظه یا محاسبات را علاوه بر امکان سفارشی سازی نمونه‌ها، برای نیازهای حجم کاری مختلف، ارائه می‌دهند. مدل ابری IaaS نزدیکترین به یک مرکز داده از راه دور برای کاربران تجاری است. IaaS محبوب‌ترین مدل رایانش ابری بود که در اوایل دهه 2010 ظهور کرد. در حالی که مدل ابری برای بسیاری از انواع بارهای کاری باقی می‌ماند، استفاده از SaaS و PaaS با سرعت بسیار بیشتری در حال رشد است.

PaaS (پلتفرم به عنوان سرویس)

در مدل PaaS، ارائه دهندگان فضای ابری ابزارهای توسعه نرم‌افزار را در زیرساخت‌های خود میزبانی می‌کنند. PaaS برای توسعه نرم افزارهای عمومی استفاده می‌شود و بسیاری از ارائه دهندگان PaaS، نرم افزارها را پس از توسعه میزبانی می‌کنند. محصولات رایج PaaS شامل پلتفرم لایتنینگ Salesforce، AWS Elastic Beanstalk و Google App Engine هستند.

مزایا و ویژگی‌های پردازش ابری یا cloude computing

اگرچه که مزایا متعدد پردازش ابرای یا همان cloude computing بر کسی پوشیده نیست اما در ادامه به بررسی تعدادی از پرتکرارترین انواع ویژگی‌های پردازش ابری می‌پردازیم.

     

      • قابلیت ارتجاعی: شرکت‌ها می‌توانند آزادانه با افزایش نیازهای محاسباتی مقیاس خود را افزایش دهند و با کاهش تقاضا مجددا این فضا را کاهش دهند. این امر نیاز به سرمایه گذاری انبوه در زیرساخت های محلی را از بین می‌برد و بسیار مقرون‌به‌صرفه است.

      • تامین سلف سرویس: کاربر نهایی می‌تواند قابلیت‌های محاسباتی مانند زمان ذخیره‌سازی شبکه را فراهم کند و نیاز سنتی مدیران فناوری اطلاعات را برای تهیه و مدیریت منابع محاسباتی از بین ببرد که این امر نه تنها مقرون‌به‌صرفه بلکه بسیار سریع‌تر است.

      • پرداخت به ازای استفاده: منابع محاسباتی به صورت دقیقی اندازه‌گیری می‌شوند و کاربران را قادر می‌سازد فقط برای منابع و حجم کاری که استفاده می‌کنند، هزینه پرداخت کنند.

      • تاب‌آوری حجم کار: CSP ها اغلب منابع اضافی را برای اطمینان از ذخیره سازی انعطاف پذیر و برای اجرای بارهای کاری مهم کاربران اغلب در چندین منطقه جهانی پیاده سازی می‌کنند.

      • انعطاف پذیری جهت انتقال: سازمان‌ها می‌توانند برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها یا استفاده از سرویس‌های جدید در صورت نیاز، حجم‌های خاصی از دیتا را به پلتفرم‌های ابری مختلف به دلخواه یا به‌طور خودکار منتقل کنند .

      • دسترسی به شبکه گسترده: کاربر می‌تواند با اتصال به اینترنت و با استفاده از هر دستگاهی، به داده‌های ابری دسترسی داشته باشد یا داده‌ها مختلف را در فضای ابری آپلود کند.

      • چند اجاره‌ای و تجمیع منابع: چند اجاره‌ای به مشتریان متعدد اجازه می‌دهد زیرساخت‌های فیزیکی یا برنامه‌های مشابه را به اشتراک بگذارند، اما همچنان حریم خصوصی و امنیت داده‌های خود را حفظ کنند. منابع ارائه دهندگان فضای ابری باید به اندازه کافی بزرگ و انعطاف پذیر باشند تا بتوانند به نیازهای مشتریان متعدد پاسخ دهد.

      • مدیریت هزینه: استفاده از زیرساخ‌های ابری می‌تواند هزینه‌های سرمایه‌ای را کاهش دهد، زیرا سازمان‌ها مجبور نیستند مبالغ هنگفتی را برای خرید و نگهداری تجهیزات صرف کنند که فرآیند هزینه‌های سرمایه‌ای آنها را کاهش می‌دهد.

    معایب پردازش ابری یا cloude computing

    در سال‌های اخیر مزایا پردازش ابری موجب افزایش تمایل بیش از پیش کاربران جهت استفاده از این سیستم شده است اما آیا این لزوما به معنا عدم وجود هیچ‌گونه عیبی در این سیستم است؟ بدیهی است که خیر. cloude computing علاوه بر مزایا متعدد، معایبی نیز دارد که در ادامه به صورت خلاصه به معرفی تعدادی از پرتکرارترین آنها می‌پردازیم.

       

        • امنیت: امنیت اغلب بزرگترین چالش پیش روی پردازش ابری در نظر گرفته می‌شود. هنگامی که سازمان‌ها به فضای ابری تکیه می‌کنند، خطر نقض داده‌ها، هک کردن APIها و رابط‌ها، به خطر افتادن اعتبارنامه‌ها و مشکلات احراز هویت آنها را تهدید می‌کنند. علاوه بر این، عدم شفافیت در مورد نحوه و مکان مدیریت اطلاعات حساسی که به ارائه‌دهنده ابری سپرده شده است وجود دارد.

        • غیر قابل پیش بینی بودن هزینه: برنامه‌های اشتراک پرداختی برای استفاده از فضا ابری، همراه با مقیاس‌بندی منابع برای پاسخگویی به تقاضاهای نوسان حجم کاری، می‌تواند تعریف و پیش‌بینی هزینه‌های نهایی را دشوار کند. هزینه های ابر نیز اغلب به یکدیگر وابسته هستند، به طوری که یک سرویس ابری اغلب از یک یا چند سرویس ابری دیگر استفاده می‌کند که همین امر نیز موجب پیچیدگی برآورد هزینه‌ها می‌شود.

        • رعایت قوانین صنعت: هنگام انتقال داده‌ها از حافظه محلی داخلی به فضای ذخیره سازی ابری، مدیریت انطباق با مقررات صنعت از طریق شخص ثالث می‌تواند دشوار باشد. برای حفظ انطباق با مقررات و حاکمیت تجاری مناسب، دانستن اینکه داده‌ها و بارهای کاری واقعا در کجا میزبانی می‌شوند، مهم است.

        • عملکرد فضا ابری: عملکرد فضا ابری مانند سرعت آن تا حد زیادی خارج از کنترل سازمانی است که خدمات ابری را ارائه می‌دهد. اگر سازمان‌ها برای برنامه‌های اضطراری آماده نباشند، قطع شبکه می‌تواند با بهره‌وری تداخل داشته باشد و فرآیندهای تجاری را مختل کند.

        • فقدان توانمندی و تخصص: با پیشرفت سریع فناوری‌های پشتیبانی از فضا ابری، سازمان‌های ارائه دهنده خدمات ابری در تلاش هستند تا بیش از پیش اقدام به جذب نیرو متخصص در این حوزه کنند.

        • ساخت یک ابر خصوصی: طراحی، ساخت و مدیریت ابرهای خصوصی چه برای اهداف شخصی یا برای دسترسی به یک فضا ابری ترکیبی می‌تواند برای کارکنان فناوری اطلاعات دلهره‌آور باشد.

        • انتقال دیتا فضاهای ابری:فرآیند انتقال داده‌ها در این فضا می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی شود. انتقال دیتا در این فضا اغلب بیش از حد انتظار طول می‌کشد.

      حفظ امنیت در فضاهای ابری

      همواره حفط امنیت در فضاهای ابری دغدغه‌ اصلی بسیاری از کاربران علاقه‌مند به بهره‌گیری از این سرویس است. در ادامه مقاله به معرفی انواع سازوکارهای حفظ امنیت در زمان استفاده از پپردازشگرهای ابری می‌پردازیم.

         

          • مسئولیت مشترک برای امنیت: به طور کلی، ارائه دهنده فضا ابری مسئول ایمن سازی زیرساخت‌های ابری است و مشتری مسئول حفاظت از داده‌های خود در این فضا است اما همچنین مهم است که به وضوح مالکیت دیتاها بین اشخاص ثالث خصوصی و عمومی تعریف شود.

          • رمزگذاری دیتاها: دیتا‌ها باید در حالت سکون، انتقال و استفاده رمزگذاری شوند. مشتریان باید کنترل کامل کلیدهای امنیتی و ماژول امنیتی سخت افزار خود را حفظ کنند.

          • هویت کاربر و مدیریت دسترسی:  تیم‌های مشتری و IT نیاز به درک کامل و مشاهده دسترسی به شبکه، دستگاه، برنامه‌ها و داده‌ها دارند.

          • مدیریت مشارکتی: ارتباطات مناسب و فرآیندهای واضح و قابل درک بین IT، عملیات و تیم‌های امنیتی دسترسیبه یک فضا ابری یکپارچه و ایمن و پایدار را تضمین می‌کند.

          • نظارت بر امنیت و انطباق:  این کار با درک همه استانداردهای انطباق مقرراتی قابل اعمال در صنعت شما و راه‌اندازی نظارت فعال بر تمام سیستم‌های متصل و سرویس‌های مبتنی بر ابر برای حفظ دید همه تبادل داده‌ها بین محیط‌های ابری عمومی، خصوصی و ترکیبی آغاز می‌شود.

        کاربردهای پردازش ابری یا cloude computing

        پردازش ابری یا cloude computing همواره به عنوان یکی از پرکاربردترین سازوکارهای اینترنی معرفی می‌شود که ما در ادامه به بررسی تعدادی از رایج‌ترین کاربردهای آن می‌پردازیم.

           

            • ذخیره سازی آنلاین داده‌ها: Cloud Computing اجازه ذخیره سازی و دسترسی به داده‌هایی مانند فایل‌ها، تصاویر، صدا و فیلم‌ها را در فضای ذخیره سازی ابری می‌دهد. در این دوره با افزایش بیش از پیش نیاز به ذخیره‌ازی دیتا، ذخیره حجم عظیمی از داده‌های تجاری به صورت محلی نیازمند فضای و هینه بیشتر است که سیستم پردازش ابری تا حدودی این مشکل را رفع کرده است.

            • آنتی ویروس‌ها: با Cloud Computing نرم‌افزار آنتی ویروس ابری ارائه می‌شود که در فضای ابری ذخیره شده و از آنجا ویروس‌ها و بدافزارها را در سیستم سازمان نظارت و آنها را رفع می‌کنند. پیش از این، سازمان‌ها مجبور بودند نرم افزار آنتی ویروس را در سیستم خود نصب کرده تا تهدیدات امنیتی را شناسایی کنند.   

            • تجزیه و تحلیل داده‌های عظیم: یکی از مهمترین کاربردهای پردازش ابری، نقش آن در تجزیه و تحلیل گسترده داده‌ها است. حجم بسیار زیاد داده‌ها، ذخیره سازی با استفاده از سیستم‌های مدیریت داده سنتی را غیرممکن می‌کند. با توجه به ظرفیت نامحدود فضای ذخیره سازی ابر، کسب و کارها اکنون می‌توانند داده‌های عظیم را ذخیره و تجزیه و تحلیل کنند تا بینش تجاری ارزشمندی به دست آورند. 

            • پشتیبان‌ گیری و بازیابی: ارائه دهندگان خدمات ابری امکانات ذخیره سازی و پشتیبان گیری ایمن را برای داده‌ها و منابع موجود در این فضا ارائه می‌کنند. در یک سیستم ذخیره سازی سنتی، پشتیبان‌ گیری از داده‌ها یک مشکل پیچیده است و اغلب، در صورت بروز فاجعه، داده‌ها می توانند برای همیشه از بین بروند اما با وجود پردازشگرهای ابری این مشکل نیز تقریبا رفع شده است.

            • تجارت الکترونیک: برنام‌های کاربردی تجارت الکترونیک در فضای ابری، کاربران و کسب و کارهای الکترونیکی را قادر می‌سازد تا به فرصت‌های نوظهور به سرعت پاسخ دهند. آنها از محیط های ابری برای مدیریت داده‌های مشتری، داده‌های محصول و سایر سیستم‌های عملیاتی استفاده می‌کنند. 

            • آموزش: آموزش الکترونیکی، برنامه‌های آموزش از راه دور آنلاین و پورتال‌های اطلاعات دانش‌آموزی برخی از تغییرات کلیدی هستند که توسط برنامه‌های رایانش ابری در بخش آموزش ایجاد می‌شوند. در این محیط یادگیری جدید، محیطی جذاب برای یادگیری، آموزش، آزمایش در اختیار دانش‌آموزان، معلمان و پژوهشگران قرار می‌گیرد تا بتوانند به فضا ابری مربوطه متصل شده و به داده‌ها و اطلاعات دسترسی داشته باشند.